Suomen lippu



Onnea Suomelle ja suomalaisille.


Nuorempana oli itsenäisyysasia niin itsestäänselvä ettei siihen kunnolla perehtynyt saatikka vanhemmilta sukupolvilta asioista kysellyt. Toisaalta se ikäpolvi ei sota-ajasta halunnut enempiä keskustella, eikä niitä asioita kuullut kahvipöytäkeskusteluissakaan. Haavat olivat syvällä; miehet  joutuneet sotaan, eno kaatunut,  nuori serkku menettänyt näkönsä, lapsia jäänyt orvoiksi.
Köyhyys ja puute ahdisti. Pelko oli läsnä kaikkialla. Kaikilla meillä on sukulaisia tai tuttavia joita nämä asiat ovat koskettaneet.

Tänään tuli jälleen Tuntematon sotilas ja Fst:llä Etulinjan edessä. Vanhemmiten katsoo sodasta kertovia elokuvia nöyrällä kunnioituksella. Silmät ovat avautuneet näkemään mitä sota merkitsi ja merkitsee. On hyvä että vielä tänä päivänä tehdään realistisia sotakuvauksia herättämään ihmisiä näkemään ja ymmärtämään mitä suomalaisuus merkitsee, mitä sen eteen on tehty ja jospa sodan merkityksen ymmärtäminen auttaa eksyksissä olevia nuoria löytämään kiintopisteen elämässään ja olemaan ylpeitä suomalaisista sukujuurista, itsestään.